Cenik odvetniških storitev

Cenik odvetniških storitev je eden od dokumentov, ki si jih morate obvezno ogledati, preden izberete odvetniško družbo, ki vas bo zastopala. To je dobro storiti še pred prvim obiskom pri izbranem odvetniku, lahko pa se o ceni odvetniške storitve pozanimajte in dogovorite ob prvem obisku. Cenik odvetniških storitev je drugačen pri vsaki odvetniški pisarni, kljub temu pa obstajajo zakonsko določene tarife o odvetniških storitvah, ki so objavljene v Uradnem listu RS. Glede na te tarife je oblikovan tudi posamezni cenik odvetniških storitev, vedno pa se lahko sklene tudi individualno pogodbo med odvetnikom in njegovo stranko, ki plačilo bolj natančno določa.

Cenik odvetniških storitev in tarifa

Cenik odvetniških storitev velja ne glede na to, ali s svojim odvetnikom na sodišču zmagate ali pa ne. Ko izberete svojega zastopnika boste namreč morali podpisati izjavo o zastopanju, v kateri je ponavadi navedeno tudi, da se strinjate z zaračunavanjem storitev po tarifi, a tudi s tem, da se vam opravljene storitve lahko zaračunajo nad določeno tarifo. Tarifa odvetniških storitev natančno določa način, na katerega se odvetniške storitve vrednotijo in obračunavajo, storitve, ki se po tarifi vrednotijo, pa so:

  • čas, ki je potreben za opravilo storitve,
  • stopnja strokovne zahtevnosti primera in stopnja odgovornosti za opravilo,
  • vrednost obravnavanega predmeta,
  • posebno strokovno znanje (tuj jezik, pravo drugih držav, …) ter
  • specialistično znanje.

Glede na te dejavnike se posamezne cene na ceniku odvetniških storitev razlikujejo.

Cenik odvetniških storitev in pavšal

Cenik odvetniških storitev pa ne velja le za posamezne primere, ko se torej odločite poiskati pravno ali odvetniško pomoč zaradi določenega izjemnega dogodka. Odvetnika ali odvetniško pisarno lahko izberete tudi za določeno časovno obdobje, v tem času pa so ti dolžni zastopati vas ali vaše podjetje v vseh primerih in opravljati druga pravna opravila. V takšnem primeru se je dobro odločiti za pavšalno, mesečno plačilo. Takšna možnost se lahko izkaže za cenovno bolj ugodno predvsem v primeru, če vodite svoje podjetje, ki ne zaposluje svojega »hišnega« odvetnika. Cenik odvetniških storitev v takšnem primeru ne velja, mesečno pavšalno plačilo pa za podjetja v povprečju znaša od 1000 do 5000 evrov.

Cene na cenikih odvetniških storitev znanih odvetnikov so lahko znatno višje kot pri neznanih ali neizkušenih odvetnikih. Toda sama cena še ne zagotavlja kakovosti. Mnogo mladih in zagnanih odvetnic in odvetnikov se danes bori za uveljavitev v pravniškem svetu, a pogosto ne dobijo prave priložnosti. Zato ne ocenjujte kakovosti odvetnika ali odvetniške pisarne glede na njihov cenik odvetniških storitev, pač pa bodite pozorni na to, kako zavzeto se ukvarjajo z vašim primerom.
.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *