Kako do lastninske pravice

Tudi vi ste zagotovo eden izmed posameznikov, ki si v bližnji prihodnosti želijo svojega lastnega stanovanja, hiše ali zemljišča, torej nepremičnine. Kot prvo in najpomembnejše, morate najprej razmisliti o svojih finančnih sredstvih. Ali imate dovolj privarčevanega denarja in dovolj dohodka? Kljub temu, da se boste najbrž odločili za kredit, ga skoraj gotovo ne boste dobili dovolj za kritje vseh stroškov. Ko se torej odločite o prvi točki preidite na drugo –  želje. Seveda se morate odločiti na podlagi svojih želja in prioritet. Če iščete že zgrajeno hišo torej premislite o njeni bližini, parkirnem prostoru, okolici in bližini službe ali šole. V primeru selitve pa ne pozabite še na to, da boste morali svoje stanovanje izprazniti in stvari preseliti v novo stanovanje.

Kako pa pridobiti lastninsko pravico? Med pogodbami za pridobitev takšne pravice do nepremičnine se uporabljata darilna ali prodajna pogodba. V vsakem od zgoraj naštetih primerov je potrebno določiti obveznosti pogodbenih strank, medsebojne pravice in na koncu koncev pogodbo podpisati. Na kupca ali obdarjenca se pogodba še ne prenese z podpisom. Tega se zaradi vse večje informiranosti zaveda vse več ljudi. Pred podpisom in prenosom lastništva na nepremičnino pa je potrebno opraviti še kup opravil, ki so prav tako ključne za prenos. Ta opravila oz. obveznosti so navadno od prodajalca, saj mora kupec le zagotoviti denar za plačilo. Lahko pa se prodaja in sama izvedba otežita, če gre za zavarovanje banke s pridobitvijo hipoteke.

Pogodbo, ki mora biti podpisana je nato potrebno predložiti Davčni upravi z dvema izvodoma, na promet za nepremičnine. Davek na promet znaša 2% davčne osnove, darilna pogodba pa je različno obdavčena. Na koncu se podpis še overi in vloži se zemljiškoknjižni predlog. Počakati je potrebno na sklep okrajnega sodišča in prenos lastninske pravice je dejansko opravljen šele po tem, ko sodišče zagotovi pravno močnostni sklep.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *