Kako do nepremičnine- z agentom ali brez?

Tako ena kot druga možnost imata svoje prednosti in slabosti, odvisno seveda od tega ali bi radi prihranili na času ali denarju. Svetujemo vam, da si za nakup prve nepremičnine omislite agencijo, saj vam to prihranilo marsikatero začetniško napako.

Pri nakupu nepremične morate biti pozorni na cel kup stvari, biti morate dober pogajalec in mojster v birokraciji – presenečeni boste, koliko papirjev je potrebno urediti. Zakaj bi se sami ukvarjali s tem, ko lahko vse to zaupate nekomu, ki obvlada vse nepremičninske skrivnosti? Poleg tega se agent (ali agencija) trudita v dobro obeh strani: tistemu ki prodaja in tistemu, ki kupuje, želijo zagotoviti najboljše, saj nenazadnje od tega živijo. Ne glede na to ali nepremičnino kupujete ali najemate, agencija za nepremičnine vedno pride v poštev. Ob najemanju nepremičnine je njihova provizija običajno v znesku ene mesečne najemnine, ob prodaji pa po dogovoru.

Kaj pa, če bi nepremičnino radi prodali?

Tudi v tem primeru vam svetujemo, da se odločite za nepremičninskega posrednika. Zakaj? Preprosto zato, ker se običajno pri poskusu prodaje nepremičnine večina zafrkne: ali postavite previsoko začetno ceno (stanovanje ima za vas običajno tudi sentimentalno vrednost, ki pa je trg ne podpira) ali pa lahko greste v drug ekstrem in stanovanju ali hiši določite prenizko prodajno ceno. Res je, da boste v tem primeru nepremičnino hitreje prodali, a boste na zgubi. In tega si ne želite, ne glede na to, kako hitro bi radi opravili s prodajo.

Če pa se boste vseeno odločili za prodajo ali nakup v lastni režiji, dobro raziščite stanje na trenutnem trgu (prodajalci), tisti, ki pa kupujete, na ogled nepremičnine povabite mojstra, ki bo ocenil, koliko kozmetičnih popravkov bo potrebnih in kakšen bo njihov približen finančni strošek – za to ceno lahko tudi poskušate zbiti prodajno vrednost nepremične.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *