Odvetniška pisarna

Odvetniška pisarna je za nekatere povsem običajno delovno mesto, kjer se imajo priložnost uveljaviti in pokazati svoje pravniško znanje. Za druge, in takšni smo v večini, pa je odvetniška pisarna prostor nelagodja in stalne napetosti, kar je posledica razlogov, zaradi katere jo obiščemo. Svojega odvetnika ali odvetnikov ne gremo nikoli zgolj pozdraviti in malo pokramljati, pač pa odvetniško pisarno obiščemo zgolj in samo takrat, ko nujno potrebujemo pravno pomoč.

Odvetniške pisarne se med seboj razlikujejo

Odvetniške pisarne so si med seboj različne, tako kot vsa druga obstoječa podjetja. V Sloveniji imamo nekaj znanih odvetniških pisarn, ki so si svoj sloves pridobile s premišljenim in načrtnim izborom razvpitih primerov ali klientov. Tako že približno vemo, katera odvetniška pisarna je najboljša izbira za primere, ki se dotikajo gospodarskega prava in katera se bolje izkaže pri kazensko-pravnih zadevah. Pogosto se tudi zgodi, da celotna odvetniška pisarna, ki sicer združuje pravne strokovnjake iz vseh področij, pridobi svoj sloves le na podlagi dela njihovega najbolj znanega člana. Toda pogosto je najbolj znan odvetnik ali odvetnica prav tisti/a, po kateremu/i se odvetniška pisarna tudi imenuje.

Kako izbrati pravo odvetniško pisarno?

Odvetniške pisarne se med seboj torej razlikujejo po znanju, ki ga posedujejo člani posamezne odvetniške družbe. Pogosto odvetniške pisarne združujejo ljudi, ki se domnevno spoznajo na vsa pravna področja, a posledično nobenega resnično ne obvladajo. Zato si pred izborom odvetnika, ki vas bo zastopal, obvezno vzemite čas. Ne hiteti, ne izbrati najcenejšega, prav tako ne izbrati odvetniške pisarne zgolj na podlagi njenega slovesa. Z odvetnikov ali odvetnico, ki vas bo zastopal/a, se dobro pogovorite. Želite namreč izvedeti, koliko podobnih primerov je že imel/a, kako so se končali, povprašajte ga/jo tudi za reference. Kljub temu, da niste pravni strokovnjak, lahko ocenite širino pravnega znanja svojega odvetnika ali odvetnice. Pri tem ni toliko pomembno, koliko zakonov vam zna na pamet navesti, pač pa njegov/njen splošni kognitivni okvir, sposobnost logičnega sklepanja in stopnja razumevanja načina delovanja pravnega sistema v državi.

Kaj želite od odvetniške pisarne?

Da boste lahko izbrali resnično pravo odvetniško pisarno, morate tudi dobro poznati sebe in svoj primer. Če se zavedate tega, da se na pravo popolnoma nič ne spoznate, vam mora izbrani odvetnik v odvetniški pisarni vaš primer razložiti tako, da ga boste razumeli tudi na pravniški način. V primeru, da sami razumete logiko pravnega sistema in na tak način razumete tudi svoj primer, poiščite odvetniško pisarno, ki bo na približno enaki valovni dolžini. Če sami ne boste usklajeni s svojim odvetnikom ali odvetnico, se bo to kazalo tudi na sodišču.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *